Najbardziej skażone warzywa i owoce

EWG (Environmental Working Group) po raz kolejny opublikowała przewodnik „Zakupy bez pestycydów”. To lista warzyw i owoców najbardziej nasiąkniętych chemią a także listę owoców i warzyw, w których pestycydów jest najmniej.

Nie każdy ma dostęp do produktów ekologicznych, ale większość z nas ma możliwość zaopatrywania się w warzywa i owoce na targu czy lokalnym bazarku. Zakupy w supermarkecie powinny być ostatecznością. EWG stwierdza, że  „korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i warzywa są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy”.

Skażona dwunastka 2013:

  1. Jabłka
  2. Seler
  3. Pomidory
  4. Ogórki
  5. Winogrona
  6. Ostra papryka
  7. Nektarynki (importowane)
  8. Brzoskwinie
  9. Ziemniaki
  10. Szpinak
  11. Truskawki
  12. Słodka papryka

Lista 15 najmniej skażonych pestycydami:

  1. Szparagi
  2. Awokado
  3. Kapusta
  4. Melon
  5. Kukurydza cukrowa
  6. Bakłażan
  7. Grejpfrut
  8. Kiwi
  9. Mango
  10. Grzyby
  11. Cebula
  12. Papaja
  13. Ananas
  14. Groszek (mrożony)
  15. Słodkie ziemniaki

Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na opryski pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te produkty należy kupować z zaufanych źródeł. Nie możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają. Najlepiej jest sięgać po produkty najmniej skażone pestycydami.

Źródło: mindbodygreen.com, ewg.org